Kérdés:
A 3D nyomtatás biztonságos az egészségére?
kenorb
2016-01-13 00:45:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Szeretnék 3D nyomtatót vásárolni, de aggódom a működésével összefüggő egészségügyi kockázatok miatt. Egyes tudóscsoportok szerint káros lehet az emberekre.

Mit kell figyelembe vennem a 3D nyomtató vásárlása előtt, ha érdekel az egészségem? Vannak biztonságos nyomtatók?

Ezt a kérdést valószínűleg egy adott nyomtatótípusra kell szűkítenie. Egy [cheeze wizz] (https://www.youtube.com/watch?v=uCy0NEbJf4s) nyomtató kevésbé valószínű, hogy veszélyes, mint az, amely lézeres szintterekkel dúsított urándort tartalmaz.
Négy válaszokat:
Tom van der Zanden
2016-01-13 01:13:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A biztonságról nagyon kevés információ áll rendelkezésre, mivel az otthoni 3D nyomtatók viszonylag újak. Az olyan műanyagok, mint az ABS, azonban nagy múltra tekintenek vissza a műanyag termékek gyártásában, és egy tanulmány kimutatta, hogy a hagyományos gyártási módszereknél (például fröccsöntés és forró huzalvágás) nem szabadul fel veszélyes mennyiségű rákkeltő és / vagy légzőszervi szenzibilizáló anyag a levegőbe.

Természetesen a 3D nyomtatók nem tartoznak a tanulmány tárgyát képező folyamatok közé. Otthoni 3D nyomtatási körökben gyakran idézik ezt a vizsgálatot, amely az ultrafinom részecskék (UFP) kibocsátását vizsgálja. Megállapítja, hogy az ABS nyomtatása viszonylag magas mennyiségű UFP-t, a PLA pedig lényegesen kevesebbet (de még mindig elég nagy mennyiséget) szabadít fel. Nem világos azonban, hogy ezek az UFP-k / / mennyire veszélyesek a kibocsátott mennyiségben.

Gyakran felvetik, hogy a PLA-t, részben a csökkent UFP-kibocsátás miatt, biztonságosabb nyomtatni, mint az ABS-t, részben a " természetes eredetű, mivel olyan anyagokból származhat, mint a kukoricakeményítő. Figyelmeztetnék ettől az érveléstől, mivel a "természetes" anyagok továbbra is mérgezőek lehetnek (a kígyóméreg végül is természetes), a kukoricakeményítő pedig erősen feldolgozott, így alig hasonlít az eredeti formájára. Az alacsonyabb UFP-kibocsátás azt sugallhatja, hogy biztonságosabb, de a tanulmány csak mennyiségi, és nem kvalitatív.

Ennek ellenére a PLA valószínűleg kevésbé jelent kockázatot (annak ellenére, hogy korábban a „természetes” anyagok ellen érveltem, a PLA nagyon jól játszik az emberi testtel), de állítom, hogy az ABS kockázata egyébként sem túl nagy, mivel évtizedek óta biztonságosan használják a gyárakban.

Egy másik tanulmányt gyakran tévesztenek, állítólag azt mondják, hogy a 3D nyomtatással az ABS hidrogén-cianidot bocsát ki. A tanulmány csak az ABS hőbomlását vizsgálja, amely lényegesen magasabb hőmérsékleten történik, mint amit a nyomtatás során elérnek (de egy jelentősen hibás nyomtató mérgező gázok felszabadulását okozhatja, de állítom, hogy ezen a ponton aggódnia kell a nyomtató tűz helyett, nem pedig bizonyos toxinok ideiglenes kitettsége).

Nincsenek olyan nyomtatók, amelyek alapvetően biztonságosabbak lennének, mint mások. Néhány nyomtatónak van egy burkolata (amely tartalmazza a füstöket), néhányukban pedig szénszűrő és ventilátor is található a füstelvezetéshez. Ha óvatosságra vágyik, ez jó választás lehet (de megint nem világos, hogy a szénszűrő teljesen hatékony-e).

Végül, mivel a nyomtatók általában meglehetősen zajosak előnyösebb, ha a nyomtatót külön helyiségben tartja, ahonnan általában dolgozik. Ebben az esetben a füst expozíciója (néhány perc alatt, amíg a nyomtatást ellenőrzi) minimális, és a "biztonságosabb" nyomtatók vagy a "biztonságosabb" anyagok használata potenciális előnyei csökkennek.

Esetleges expozíció hobbistaként valószínűleg nem nagy ügy; a gyárak dolgozói egész életük során ki vannak téve az olvasztott műanyag füstjének, és úgy tűnik, hogy nem esnek holtan. Másrészt, ha strukturálisan fog nyomtatni, akkor valószínűleg célszerűbb a nyomtatót külön helyiségbe helyezni, ha nem az egészség és a biztonság miatt a zaj miatt.

Azt hiszem, nyomtatás közben elkezdem bekapcsolni a szellőzőventilátort a műhelyemben ...
Remek válasz. A molekuláris szinten nem létezik ugyanazon ionok és izotópok vagy molekulák "természetes" vagy "természetellenes" típusa. Csak azért, mert egyes atomok vagy molekulák megjelennek a természetben (az őket okozó kémiai reakciók az emberek nélküli szeretet nélkül történnek meg), nem teszi biztonságossá őket. Úgy tűnik számomra, hogy ez általános ész, de sok ember hajlamos arra, hogy a természetes eredendően jó vagy jelen esetben ártalmatlan legyen. Az UFP tanulmányainak szintén nagy pontja, olyan keveset tudunk. Paranoiás gondolkodásmód, hogy valami veszélyes, amíg 100% -ban nem bizonyítottan biztonságos.
Adam Davis
2016-01-13 00:58:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Szinte az összes 3D nyomtatónak vannak olyan problémái, amelyek egészségügyi problémákat okozhatnak.

Az FDM / FFF nyomtatók olyan hőmérsékletre melegítik a műanyagot, amely kifolyást okozhat, és ezek a melléktermékek nem biztos, hogy egészségesek.

Az SLA nyomtatók gyakran használnak epoxi anyagokat, amelyek kikeményedhetnek, vagy kissé mérgezőek lehetnek, mielőtt meggyógyulnának.

A por alapú nyomtatók gázokat is képesek kibocsátani, azon kívül, hogy maga a por lehetséges veszély.

Sok hobbi- és kisvállalat körbejárja a problémát, és azt javasolják, hogy a gépeket mindig jól szellőző területeken használják. A professzionális gépeknél gyakran vannak beépítve szűrők és szellőzőrendszerek.

Ahelyett, hogy megpróbálna "tökéletesen biztonságos" 3D nyomtatót találni, töltsön el egy kis időt annak eldöntésével, hogy mire szeretné használni, és keressen az Ön számára megfelelő nyomtatókat, és elvárhatja, hogy ésszerű szellőzést biztosítson szinte minden nyomtató számára. Erre tervezze meg a telepítést, és képesnek kell lennie arra, hogy minden nyomtatót biztonságossá tegyen az előírt felhasználáshoz.

Ha mégis sok nyomtatóval tervezi létrehozni a nyomtatófarmot, és azt tervezi, hogy saját maga vagy mások jelentős időt töltenek üzemeltetésükkel, azt javaslom, hogy működjön együtt egy egészségügyi és biztonsági szakemberrel, és azonosítsa a lehetséges veszélyekkel és tervezze meg az enyhítést.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez világszerte érvényes: de Kanadában a legtöbb kockázatot jelentő terméknek / gépnek általában rendelkeznie kell egy ikonnal, amely megmutatja a veszély típusát és súlyosságát (WHMIS / HHDS?)
A "* nem lehet egészséges" itt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ami az UFP vizsgálatokat illeti, olyan keveset tudunk az UFP hatásairól. Paranoiás gondolkodásmód, hogy valami veszélyes, amíg 100% -ban nem bizonyítottan biztonságos. De ha a * potenciális * veszély csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez nem kell sok, akkor ezt is meg kell tenni.
KobeJohn
2016-01-13 19:42:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Foglalkozni fogok a légi kérdéssel, mivel ez jelenleg megoldatlan. a harmadik dimenzió nagyszerű választ kínál a gyakori biztonsági kérdésekre.

A rövid válasz az, hogy korlátozott tudásunk alapján ezen a ponton észrevehetetlen egészségügyi veszélyek lehetnek a FDM / FFF nyomtatók, és ezért további biztonsági óvintézkedések véleményem szerint szükségesek, és nem opcionálisak vagy másodlagosak, ahogyan azt a közösség néhány tagja javasolja.

Más szavakkal, ha el tudja különíteni a nyomtató egy jól szellőző helyen, ahová az emberek ritkán járnak, akkor ez természetesen nem jelent egészségügyi kockázatot, de ha az embereket jelentős időtartamra ki fogja téve a nyomtató levegőjének, akkor tennie kell valamit. Ez az én helyzetem - ahol külön műhelyeket és külön helyiségeket élek, olyan luxusok, amelyekkel a legtöbb ember nem rendelkezik.


Reális esély a veszélyesnek lenni - > kezelje veszélyesnek

A legfontosabb információ ebben az időpontban az UFP (Ultra-Fine Particle) tanulmány, amely Tom válaszában található.

Kihagyva az ijesztő / részletes részek:

Ezért az itt közölt eredmények azt javasolják, hogy körültekintően kell eljárni, ha ezeket a 3D-s nyomtatóeszközöket nem szellőztetett vagy szűretlen beltéri környezetben üzemeltetik, mivel nagy az UFP-kibocsátásuk.

A tanulmány egyik fontos korlátja, hogy nincs információnk az UFP-k kémiai alkotóelemeiről, amelyek bármelyik 3D nyomtatóból származnak [...]

[...] a toxicitásban is lehetnek különbségek a különbségek a kémiai összetételben.

Ez azt jelenti, hogy bár sok folyamat felszabadítja az UFP-ket (a cikk szerzői összehasonlítják a főzéssel), az összes UFP-t nem hozzák létre. minõsítõ Mivel a 3D nyomtatásból származó UFP-k még mindig ismeretlenek, a biztonság szempontjából az egyetlen igazi válasz az, ha veszélyesnek tekintik őket.


Ez nem jogi, biztonsági vagy szakmai tanács!

Nem vagyok alkalmas arra, hogy véleményt mondjak a teendőkről, de megosztom, mit tennék:

  • Légtelenítés - Aktív légáramlat nyomja a borítékot levegő a nyomtatás körül egy nagy, lakatlan levegőbe.
  • Ház + szellőzés - A nyomtató teljes körű bezárásával valószínűleg az UFP-ket fogja tartani többnyire a házban. Kombinálhatja ezt folyamatos szellőzéssel, vagy ahogyan egyesek azt javasolják, hogy tisztítsa meg a szellőztetést a ház megnyitása előtt.
  • Ház + szűrés - A szellőzőnyíláshoz mindkettő szűrőt alkalmazhat UFP-kimenete (pl. ha nincs hozzáférése biztonságos légtesthez), és recirkulációs rendszerként, amely eltávolítja az UFP-ket a házban lévő légtestből.

A megjegyzés a légtelenítéshez és a szűréshez kapcsolódó pozitív vs negatív nyomásról : ha pozitív nyomást vált ki a házban, akkor az összes UFP-t mindenképpen kifújja a környezetébe. A biztonságos légtömegbe vezetett negatív nyomás vagy semleges nyomás, jó tömítésekkel és visszaforgatott szűréssel ezt elkerülheti.

Megjegyzés a szűrőkről : Az aktív szénszűrők nem távolítják el az UFP-ket. A HEPA szűrők eltávolíthatják a 3D nyomtatású UFP-ket.


Melyik nyomtató?

Amíg a bizonytalanság fennáll, addig azt jósolom, hogy a piac érlelődésével a szűrés és a burkolatok egyre inkább alapértelmezett. Ebben az időpontban az egyetlen zárt ÉS HEPA szűrt fogyasztói minőségű FDM nyomtató, amelyről tudom, a Up! Box és a Zortrax Inventure. Számos zárt nyomtató létezik szűrés nélkül.

Alternatív megoldásként legalább egy vállalat megjelent olyan termékekkel, amelyek azoknak szólnak, akik a 3D nyomtatás különféle biztonsági szempontjai miatt aggódnak.

the third dimension
2016-01-13 01:25:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Magán a benne rejlő folyamaton és az ebből fakadó közvetlen egészségügyi kockázatokon kívül sok 3D nyomtató működéséhez kiegészítő technológiára is szükség van.

nyomtatók rendelkeznek nyomtatófejjel, amelyet mozogni a 3D térben. A gép alkatrészeinek mozgatása veszélyt jelenthet . Például gyermekekkel való otthoni / hobbi környezetben azt javaslom, hogy vásároljon nyomtatót házzal.

A "nyitott" kivitelek gyakran tartalmaznak csupasz elektronikát , közvetlenül a nyomtató szerkezetéhez rögzítve. Ez megnöveli a rövidzárlat és az áramütés lehetőségét.

Az anyagot melegítő nyomtatók gyakran nagyon magas hőmérsékleten teszik ezt. A nyomtató forró részeihez nem szabad hozzányúlni.

Ezek valóban egészségügyi problémák? A "esetleg elvághatja magát" a kések használatának egészségügyi kérdése?
@TomvanderZanden A kezemre ejtettem a 3D nyomtatómat, és egy apró zúzódást szenvedtem. Kaptam egy papírvágást is a dokumentáció kezelése közben. És néhány ismételt nyomtatás sikertelensége miatt (rossz ágyazás miatt) a falnak vertem a fejem ... :-)


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...